top of page
  • Otakar Jícha

Návod na koupi kimona

Aktualizováno: 17. 11. 2023

Kimono jsou „montérky“ pro zápasení. Jedná se o oblečení, které je šité s úmyslem na bezpečnost a praktičnost. A japonská tradice zde také hraje svou roli…


Proč je potřeba kimono?

  1. Nemá kapsy a jiné nebezpečné záhyby.

  2. Límce jsou zpevněné a dobře se při házení drží. Lze tedy kontrolovat pád soupeře.

  3. Látka je na důležitých místech zpevněná, a proto se jen tak neroztrhne.

  4. Je prodyšné a dobře sákne pot. Kimona jsou nejčastěji ze 100 % bavlny.

  5. Nemá na sobě obrázky, a proto neodpoutává pozornost dětí.


Jak vypadá kimono na judo?

kimono Adidas Millenium J990 White/Gold Stripes
Kimono na judo

Kimono na judo se skládá ze dvou kusů: kalhot a vrchní blůzy. U kimon pro začátečníky (často méně kvalitních) bývá součástí balení také bílý pásek.


Tradiční barvou kimona je bílá. Modrá barva se prosadila docela nedávno (v 80. letech), a to kvůli rozlišení zápasníků na soutěžích. Proto některé judistické oddíly, které kladou důraz na tradici, povolují na trénincích jen bílá kimona.


V našem oddílu (Judo4fun) můžete nosit kimono libovolné barvy, ale pamatujte, že ne vždy je dobré býti vidět. A některé barvy nelze přehlédnout…



Jaká je správná velikost kimona?


Ideálně a podle pravidel juda

Svrchní blůza by měla sahat pod zadek, rukávy v předpažení k zápěstí a nohavice ke kotníkům. Kimono by mělo být tak široké, aby překřížené cípy kimona sahaly na kyčle (viz obrázek kimona výše).


Prakticky

Kimona se běžně prodávají podle výšky postavy v centimetrech: 120, 130, 140,… Většinou tomu odpovídá správná délka svršku kimona, kalhot a rukávů, ale se šířkou kimona mohou být problémy. Hubené děti se v některých kimonech ztrácejí a baculatější nemohou pořádně překřížit cípy kimona. Proto se vyplatí si kimono vyzkoušet.


POZOR! Obvykle se kimono po prvním vyprání srazí (až o 5 %). Jsou ale výrobci, kteří kimona předpírají, a proto při dodržení udané teploty praní (obvykle 30 °C) ke znatelnému sražení nedojde.



Je více typů kimon, ze kterých vybírat?


Ano. Kimono je označení typu tradičního japonského oblečení – „dlouhého roucha“. Existují kimona pro judo, karate, brazilské jiu-jitsu, aikido, kendo a další. Většina kimon pro ostatní sporty se pro judo nehodí – nebývají dostatečně bezpečná nebo pevná (trhají se). Dejte si tedy pozor, že kupujete kimono na judo.


Poznámka: Přesněji se oblečení pro judo označuje jako judogi (gi znamená v japonštině „oblečení“, překlad je tedy doslova „oblečení pro judo“).


Kimona pro judo mívají různé gramáže. Gramáž je hustota nebo také tloušťka látky (v gramech na metr čtvereční). Gramáže se pohybují v rozmezí 300–1050 g/m². Kimona s nízkou gramáží jsou pohodlnější, lehčí a prodyšnější, ale snáze se potrhají a mají menší životnost. Naopak kimona s velkou gramáží jsou tak trochu jako brnění, ve kterém je teplo a každý pohyb je obtížnější, protože látka je těžší a klade odpor. Kimona s velkou gramáží se používají především pro soutěže, protože tuhou látku je těžší uchopit.


Pro děti bez soutěžních ambic kupte kimono s nízkou gramáží, ve kterém se budou cítit pohodlně. I u gramáže 300 g/m² je u dětí jen malá šance na protržení.



Kdy je nutné koupit kimono?


Jakmile se začnou trénovat techniky v postoji (hody), tak je kimono nutností. V našem oddíle (Judo4fun) učíme začátečníky techniky v postoji až po Vánocích. Kimono může být tedy pěkným vánočním dárkem.



Kde mohu kimono koupit?


1. HAYASHI - zde máme slevu 15 procent, kod J4F20. Doporučujeme kimono DAEDO.

2. BUDOSHOP - zde je oddílová sleva 5 procent, zadejte název oddílu. Doporučuji kimono SWAM NORRIS. odkaz zde:

3. Fightgo - oddílová sleva 10 procent na cokoli, zadejte název oddílu - J4F. Kimono MIFUNE. odkaz zde:


Shrnutí

  1. Kupte kimono určené na judo.

  2. Kimono si ideálně vyzkoušejte. Svrchní blůza by měla sahat pod zadek, rukávy v předpažení k zápěstí a nohavice ke kotníkům. Kimono by mělo být tak široké, aby překřížené cípy kimona sahaly na kyčle.

  3. Pro děti na trénink stačí gramáž kimona 350 g/m².

bottom of page