top of page
  • Martin Kadubec

Stravování III. Půsty, diety.

Jak často jíst? Kdy poprvé jíst? V kolik naposledy? Je půst zdravý? A jakou dietu doporučujete?


Začnu tím posledním - Diety. Souhlasím s heslem: "Diety se musí držet a co se drží to se musí jednou pustit." Pokud držíte dietu, vždy bude mít pouze dočasný úspěch a bude vás stát spoustu stresu a riskujete mnohdy i poškození zdraví.

Co je nutné změnit, je změnit životní styl. I malá změna udělá hrozně moc a nabalí na sebe další positivní změny atd. Jsem odpůrce všech diet a jsem zastánce zdravého životního stylu.


Kdy poprvé jíst a kdy naposledy?

Zde si myslím, že je nutné pochopit jak fungují vaše biorytmy. Máme dva základní typy lidí a to tzv. noční sovy a ranní ptáčata. Příroda to tak udělala proto, aby stále někdo hlídal - střežil.(zabezpečoval bezpečnost). U nás doma je to typické, já a Viktor jsme noční sovy, mě a Viktorovi nedělá problém být vzhůru do 1 do rána a druhý den spát do 9 hod a Nicolas ten usne automaticky mezi 20:00-21:00 a ráno se budí vždy kolem 6 či dříve. Toto byl jeden z důvodů(pokud si vzpomínáte) že chtěli i u nás v ČR posunout vyučování až od 9:00, protože děti, které jsou noční sovy jsou ve značné nevýhodě proti "ranním ptáčatům". (neplést si přirozené biorytmy s touhou a hypnózou paření na telefonu do noci - ten o to více "ranním ptáčatům "škodí.) Tímto jsem jen chtěl říci, že toto je daný fakt a jen velmi těžce to jde změnit, je nutné to akceptovat. (ale jde to prý změnit).


Z tohoto následně vychází následující:

Sovy jí později večer a klidně vynechají snídani a ranní ptáčata naopak preferují velkou snídani a vynechají třeba večeři.


FAKTA kterými se řídím:

- V žaludku je strava 4 hodiny, ve střevech 4-8 hodin. tzn. když se najím, tak tělo tuto potravu tráví dalších minimálně 8 hodin. Je tedy zbytečné jíst hodně-krát denně, akorát to zabírá spoustu času a rozhazuje trávící trakt. Preferuji jíst max. 2x denně.

- Po noci je tělo v tzv. homeostázi, tzn. hormonálně vyrovnané a vnitřní orgány ještě odpočívají. Osobně nemám pocit hladu, a nechávám tělo odpočívat co nejdéle. První pocit hladu, tzn. že tělo přechází na KETO(na tuky) začíná po 12ti hodinách co nejím. V tuto chvíli to začíná být zajímavé - je vhodné si uvědomit co se s tělem děje. Že se čistí, regeneruje, zbavuje tuků a odpadů, chemických nečistot a je supr dát si hoodně vody a ještě znásobit jeho činnost.

Osobní příklad: Když jsem byl v armádě a vstával do práce mezi 4:30-6:00 tak jsem jedl první jídlo kolem 13:00. Nyní když vstávám mezi 7:30-8:30 tak první jídlo dávám kolem 16:00 obvykle, ale často to nestihnu a jím až poté co se vracím z tréninků, kolem 20:00.

Od rána piji každý den zelené čaje (preferuji nyní japonské Tamaryokuča, Gyokure, Shiraore). Na těch ulítávám. Dříve jsem měl rád čínské. Záleží na chuti.

Mirka je ale ranní ptáče a bez pořádné snídaně plné sacharidů si neumí představit jak by celý den fungovala. Já toleruji ji a ona mne a už jsme si na to zvykli.:) :)


- Je vhodné zejména sacharidy koncentrovat do co nejkratšího časového úseku.

Miluju cukry(sacharidy) - jablka, jahody, borůvky, ovocné šejkry, ale i full džusy, banány a jím ve velkém med a ořechy. (prostě spoustu cukru).

Snažím se ale tyto sacharidy soustředit do maximálně 6 hodinového "okna".

Všechny cukry vám vždy vystřelí inzulín a ten namáhá slinivku.

Ovoce je z mého pohledu zásadní pro zdraví - je tam vláknina, vitamíny, stopové prvky a i potřebné sacharidy a to vše potřebuje váš mikrobiom ke zdravému životu. :)


Nutná fakta o orgánech k pochopení co se děje v těle.


SLINIVKA - Jakmile si dáte jakýkoli cukr, slinivka pro jeho vstřebání musí vyloučit hormon inzulin. Toho obvykle vyloučí trochu více než je třeba ke vstřebání cukru. Tudíž po vstřebání cukru začnete mít tzv. "cravings" (a hypoglykémii), prostě potřebu si znovu dát. Typické u piva, čokolády, prostě všeho sladkého. Takže když začnete hned ráno se sacharidy, už se

v tom vezete. Pokud je to možné, vyhýbat se co nejdéle cukrům.

Slinivka - fakt 2 - slinivku většina lidí namáhá od rána do večera. Ráno si dají čaj či kafe s 3 lžičkami cukru, potom nějaký koblih na sváču, oběd sacharidy a končí pivem večer. Slinivka se takto stává velmi opotřebenou velmi rychle. První znamení že je vaše slinivka unavená je, že jste po jídle unavení a chce se vám spát. Děti to nemají - všimli jste si?(nají se a hned mohou zlobit, či cvičit). Jejich slinivka funguje skvěle a nepotřebuje více energie(dospělí potřebuje proslinivku více energie a tak tělo zavelí: "dej si dvacet":)). U těch co mají smůlu se velmi rychle projeví diabetes(dnes už i u dětí - nezdravost stravování je extrémní), u některých až v pokročilejším věku.

Slinivka, cukry, svaly - fakt 3: - ohledně sacharidů - zde musím zmínit sportovce co trénují opravdu každý den. Svalovina trénovaného muže má v sobě až 1.5 kg sacharidů jako rychlé energie. Svalovina netrénovaného člověka stěží 200gramů. To znamená, že ten kdo opravdu hodně cvičí, nemusí se až tak obávat poškození slinivky, protože denně spálí až kilo cukrů ať ve formě cukrů, nebo tuků.

Játra a ledviny: Tyto dva orgány které čistí naše tělo jsou pošozovány nejen jedy z nepřiměřeného množství potravy a potravy nezdravé (superzpracované) ale játra taktéž zásadně z cukrů a z alkoholu. Játra mají sice absolutně dokonalou schopnost regenerovat, ale ne nekonečnou a stářím tato schopnost ubývá.

Obdobné je to s ledvinami, které sice máme pro jistotu dvě, a jejich poškození obvykle nevnímáme až do doby kdy je pozdě.

Je vhodné o ně pečovat, pokud chceme mít zdravý život. To značí dodržovat známá pravidla: nemít nadváhu, zdravý pravidelný pohyb, minimalizovat alkohol, minimalizovat cukry, pít hodně čistou vodu(když to jde tak ne chlorovanou). Jako bonusy zelený čaj, bio potraviny a dát jim aspon občas relax = půst. :)


pozn.: Super-zpracované potraviny poškozují orgány (slinivku, játra, ledviny) mnohonásobně více než ovoce - pozor na to, abyste si nemysleli, že když vynecháte ráno jahody, banán a jablko protože tam je cukr a místo toho si dáte po cestě do práce "zdravý" hamburger či hrancle - to je mnohonásobně horší!!! V hranolkách kromě přesmaženého tuku je obrovské množství škrobu(cukr) a totéž v bílém chlebu - 50procent je cukr, v chemických omáčkách plných kukuřičného škrobu též nic dobrého nenajdete, navíc tam není nic živého pro mikrobiom, takže čistý jed pro tělo. Samozřejmě pokud si uděláte hamburger doma z kvalitního masa, z domácích surovin a kvalitních kečupů atp. totéž hranolky z bio brambor na olivovém oleji - to je samozřejmě něco jiného.


Půst: Když nejíte 12-16 hodin - říká se tomu Intermittent fasting (přerušovaný - krátkodobý půst). Dá se držet každý den, či občasně, je to velmi zdravý způsob životního stylu.

- osobně se snažím, aby pro mne půst nebyl stresem, ale zábavou až požitkem, protože si uvědomuji jak prospěšný pro mne je. Pokud cítím, že naopak moje tělo se potřebuje najíst dříve, tak se najím dříve (nebo spíš když Mirka prudí že máme návštěvu ať zase neprudím že nežeru). :)

A naopak pokud rodinka odjede pryč na 3 dny, využiji toho a dám si tři dny půst. Což je tak 2x za rok. Dvoudenní půst se snažím držet každý měsíc.

Tento systém jedu od mých 16 let, kdy jsem začal cvičením, stravou atp. zabývat více. Nedržím déle než 3 dny. Jednou jsem zkusil 4 dny, a tehdy jsem už jsem cítil extrémní slabost. Někomu to ale vyhovovat může, mě ne. Zatím.

Třetí den se mi ještě trénuje velmi dobře. Ze zkušeností bych řekl, že mezi 40 - 60-ti hodinami úplně nejvíce cítím energii a jsem nabitej a prostě to lítá. (myslím přemety, hvězdy, araby atp.) Pokud máte osobní zkušenosti, budu rád, když mi napíšete vaše zkušenosti.

Po 20 hodinách tělo prý přechází na tzv. autophage - to znamená začíná požírat vše co je v těle navíc, co se mu nezdá, co je nemocné - někdo tvrdí že i počátky rakovin atp. Pro tělo tedy velmi ozdravné a léčivé.

pozn. Milan Tyran (z Military campu) jede stejný systém jako já a ještě doplňuje Wim Hofovým stylem (má doma jako bonus mrazák plný vody ve kterém se koupe denně).


Pokud jste nikdy půst nedrželi, tak nezačínejte rovnou třídenním. Začněte 12 hodin, pak 16, pak pravidleně 16-20 hodin a pak zkuste třeba 36-48 hodin.



bottom of page