top of page
  • Martin Kadubec

Judo, Aikido, Karate, Krav Maga

V mojí životní cestě jsem měl to štěstí, že jsem bud mnoho z těchto sportů přímo trénoval (karate, taekwondo, tai box, tai chi, box, MUSADO, capoiera. Iaido, kendo, eskrima), nebo měl možnost si zazápasit se soupeři kteří tyto sporty dlouhodobě trénovali(taekwondo, řecko římský, BJJ, thai box).

Některé styly jsem otestovat nemohl - např. KRAV MAGA, MUSADO (zde soupeřit v tom kdo druhému dříve vrazí prsty do očí, nebo kopne do rozkroku, či prokopne koleno jsem neměl zájem a jako cvičný zápas jsem to nemělo moc smysl).

Jsou i styly které jsem vůbec nezkoušel, o těch psát nebudu.



Základní rozdělení bojových stylů:

měkké - aikido, taichi, kungfu

tvrdé - judo, karate, box,

nesporty - MUSADO, KRAV MAGA, eskrima


rozdělení(vycházím z mých zkušeností) najdete v tabulce, níže je detailnější popis.


1. Judo - cíl vychovávat děti všestranně a zdravě. Zakladatel juda Jigoro Kano byl následně i ministrem školství a sportu v Japonsku a judo bylo od té doby zařazeno jako povinný školní předmět. (nejen v Japonsku).

Věřím, že judo je nejvhodnějším sportem pro děti, když je chceme všestranně rozvíjet, naučit základy bezpečné sebeobrany, naučit morálce a koncentraci.





2. Aikido - nezávodní styl.

Ladný styl založený na principech pák a škrcení. Nutná velká soustředěnost, vhodné spíše pro dospělé. U nás je znám Steven Seagal - který tento styl velmi prosazoval.








3. Taekwondo - styl zaměřený na kopy a přerážení.

Vhodná gymnastická průprava - tento styl mě velmi bavil. Chyběla mi ale práce rukou, a jako sebeobrana mi přišel méně účinný.






4. Karate - styl založený na filosofii samurajů

a koncentraci v jeden dokonalý úder, který by měl bý schopen prorazit brnění samuraje. Systém je v katách, které se už od dětského věku učí. Karate trénují v japonsku už malé děti - jako výchovný systém je vhodný pro děti.




5. KRAV MAGA - styl vytvořený pro:

- co nejefektivnější likvidaci (ne pacifikaci ale LIKVIDACI) nepřítele(ne soupeře)

- vyškolení v co nejkratším časovém úseku










6. THAI BOX:

Můj nejoblíbenější sport. Super účinný, velmi rychle se dá naučit. Osobně jsem ale přesvědčen, že je naprosto nevhodný pro děti - zejména kvůli úderům do hlavy. Zde je tedy velmi diskutabilní zdravotní přínos.




7. MUSADO - obdobně jako KRAV MAGA. V Čechách je MUSADO využíváno v armádě pro výhodu účinnosti a schopnosti rychle naučit.


MUSADO jsem trénoval mnoho let v armádě, vždy jsem ale preferoval ve chvílích kdy jsem potřeboval se bránit spíše tai box a judo.







8. TAI CHI - harmonizuje tělo a duši a zároveň.

S tímto stylem nemám extra zkušenost(byl jsem na dvou lekcích tai chi - řekli mi že to nemá smysl - že jsem tvrdý styl a na měkký že mě nepřenaučí, protože nechci :)).

Doporučuji tento styl spíše starším dospělým, kterým jde o zdravotní přínos a o práci s energií.



9. Capoierra - tento styl jsem měl šanci trénovat v afghanistanu, kde můj kamarád - TROVAO - byl učitelem Capoiery. Já jsem jeho zasvětil trochu do boxu a on mne do capoiery. Naučil jsem se základní katy a od té doby začleňuji některé prvky do gymnastiky kterou s dětmi cvičím.










Nelze říct který styl je lepší či horší je pouze lepších či horních závodníků či učitelů. Každý jsme jiny, někomu může vyhovovat spíše nezávodní styl zaměřený na koncentraci, někomu styl zaměřený na akrobacii, někdo žije ve válečné zóně a chce umět hlavně se účinně bránit atd.

Je na vašem zvážení na jaký sport dítě dáte, ale je vhodné si uvědomit že tento sport ovlivní pravděpodobně zásadně jeho život. Pokud chcete aby se vaše dítě naučilo bránit někomu kdo mu například bere svačinu či se mu posmívá ve škole (dětská šikana) předpokládám že nechcete aby mu vrazil prsty do očí, dal pěstí do krku, nebo prolomil koleno.

Stejně tak když je dítě příliš mírumilovné, tak trochu tvrdšího stylu by mu mohlo pomoci se v životě více prosadit. :)




bottom of page