top of page
  • Martin Kadubec

Dynamika a síla vs. vytrvalost

Co cvičit, je vhodné umět od každého trochu - být universální, nebo spíše specializace? Co je nejzdravější? Dynamika, nebo vytrvalost? A v kterém věku?


Fakta ze kterých nutno vycházet:

  1. Nikdy nelze dělat vše - vždy je nutné se zaměřit na jeden směr.(vytrvalost vs. síla)

  2. Dynamik se rodí, vytrvalcem se stáváme

  3. Testosteron začínají kluci produkovat v pubertě(obvykle 12+)

  4. Po 30 roku věku se pomalu přeměňují dynamická/silová vlákna na vytrvalostní

  5. Po 40 roku věku, již nejsou svalové úpony tak kvalitní jako dříve(risk při velké dynamické zátěži). Proto nedoporučuji po 40ce dynamiku.(riziko úrazu)

  6. Každých deset let se snižuje markantně množství testosteronu v těle (až na polovinu)

  7. Svaly silové/dynamické lze přeměnit na vytrvalostní.

  8. Svaly vytrvalostní NELZE přeměnit na dynamické!!

  9. Dle stylu tréninku se mění i orgány, zejména srdce!

pozn.: doporučuji si přečíst i článek vývojové fáze - dle toho se Vám věci spojí.


NUTNO POCHOPIT MŮJ POHLED NA VĚC!!!

Můj svět se točí kolem dynamiky a síly. Na vše nahlížím z pohledu aktivního mnohaletého zápasníka (judo, mma, Thay box), gymnasty a silaře (benč -175, nadhoz - 120kg, atp.)

Rozhodně se nemohu chlubit tím, že bych byl Iron man(soutěž), nebo běhal maratony, či jezdil na kole 100km. V této oblasti jsem úplně mimo, ale lidi co toto umí obdivuji, fandím jim, ale nechci být jako oni. Neumím ani lyžovat(to je keců doma). :):)

Pokud tedy chcete, aby Vaše dítě spíše hrálo fotbal, florbal, běhalo 10-25 km a více, plavalo kilometr atp. tak chcete vytrvalost. Té já nerozumím, není to můj obor. (zde spíše může poradit Mirka či Helena, jak ji trénovat, pro které uběhnout 20 km a více denně není problém. Pro mne je.).



PARADOX:

Když přijdete na atletický stadion, na první pohled uvidíte dva typy sportovců. Jedni pořád stojí - sprinteři a druzí furt jen běží - vytrvalci.

Na první pohled se může zdát, že se sprinteři furt flákají. Prostě uběhnou 100m(12 vteřin) a 5 minut minimálně pauza. Proč to tak je? A opravdu se flákají?


REALITA(velmi zjednodušeně, prosím o VELKOU toleranci):


Naše tělo má základní 2 typy svalových vláken tzv. pomalé(červené), rychlé (bílé).






Rychlé(bílé) jsou ty, které máme k použití okamžitě. Například najednou potřebujete něco těžkého zvednout, nebo dát někomu ránu pěstí. (Proto je známý fakt mezi bijci, že nesmíte dostat první ránu - ta je vždy nejsilnější - je totiž z (bílých) dynamicky silových vláken. Další údery už jsou "jen" z pomalých(červených) vláken. (do kterých jde krev a aktivují se po těch cca 10sec.


Bílá vlákna jsou použitelná ale pouze krátkou dobu. Jedno až 3 opakování (např. u bench pressu), či těch 15 vteřin - sprint atp..

V judu dětem vysvětluji, že se musí snažit využít odpočinku i v průběhu zápasu, tím doplnit energii(ATP) do bílých vláken a pak je znovu dynamicky použít. (to se lehko řekne, hůř provádí). Ale jde to. Jde o taktizování v průběhu, využití tlakových bodů, někdo dlouho váže pásek a tím získá čas atp..

Když nejste dynamičtí, tak máte zase taktiku neustále do soupeře tzv. šlapat, aby on zregenerovat nemohl pokud je dynamik a tím pádem přichází o zásadní výhodu. Zde hodně záleží na rozhodčích, kteří v pokročilejších soutěžích vědí kdo je dynamik a kdo ne a mohou zásadně ovlivnit zápas. To je ale na jinou diskuzi, já rozhodování nerozumím. :)


Jak jsem ale již psal dříve. Dynamici se rodí, vytrvalci se stáváme. Nelze změnit vytrvalce na dynamika. Je známo tisíce případů, kdy se ze sprintera stal mílař a následně běžec na dlouhé tratě. Z maratonce se ale nikdy nestal sprinter. To možné NENÍ!!!

Proto, když se rozhodujete u svého dítěte zda ho nechat dělat dynamiku, kdy on jen tak postává a občas si sprintne a skočí nějaký parkurový skok a říkáte si že se jen tak poflakuje na rozdíl od těch co stále běhají dokola, tak se na to podívejte nyní z nového úhlu.:)


Vytrvalcem se může stát kdykoli!! A v průběhu věku se jím definitivně stane. Cílem je ale udržet si dynamická/silová vlákna co nejdéle. (Osobně cítím, že dynamika kolem té 50ky už mi jde dolů - těžko se s tím smiřuji se přiznám). :) Kór když mě děti stále hecují.:)


Jak cvičit dynamiku/sílu vs. vytrvalost?:

  1. dřepy s výskokem 3-5 a co nejvýš. vs. 50 dřepů pomalých

  2. Kliky s tlesknutím 3-5 a co nejvýš. vs. 50 kliků

  3. Shyby - maslap 3-5 vs. pomalé a hodně

  4. Sprint vs. dlouhá trat

  5. zápas do minuty vs. 5 minutové randori

atd. délky přestávek, časy, počty, série a opakování napíšu v dalším článku detailně.



SVALOVÝ OBJEM - kulturistika, bodybuilding.


Osobně kulturistiku nepovažuji za sport, ač se řadí mezi estetické sporty a rozhodně psychicky pomáhá.

Považuji posilování (bodybuilding) za vhodný doplněk ke všem sportům - ať už pro zvýšení síly, či kompenzacím. Objem bývá automatickým vedlejším účinkem silařů (collateral damage :):)). Sprinteři bývají obvykle vysvalení, maratonci a cyklisti ne.

Svalový objem v rozumné míře je pro tělo přínosem. Funguje jako druhá vrstva - brnění i jako izolace. Pro mnoho sportů jsou svaly samozřejmě nežádoucí. Typickým je freediving (zde svaly nechcete - žerou kyslík:)). Ale určitě i jízda na koni akrobacie atp.

Nepoměrné množsxtví svaloviny na těle je rozhodně nezdravé pro srdce, což vám do takových 40 let asi nevadí. Pak, po prvním infarktu se nad tím obvykle kulturisté pozastavují.



Co ještě důležité říct, je něco o srdci:


Když cvičíte dynamiku a sílu, tak se vám srdce trochu zvětšuje(tzv. sportovní srdce), ale hlavně mu zesilují stěny. To je proto, aby například když zvedáte činku nad hlavu, mohlo udělat více tepů za minutu a zvýšit razantně tlak v těle, proto, abyste abyste neomdleli!!





Když trénujete vytrvalost, tak se srdce zvětšuje opravdu hodně (stěny ale minimálně, spíš vůbec v poměru k srdci). Je to proto, že potřebujete, aby vaše srdce dokázalo relaxovat např. i při 50 kilometrovém běhu. Proto dlouhoběžci mají tepovku velmi nízkou (Zátopek 35/min apod.). Ale pokud by měli zvednout nad hlavu 100kg, nebo jdou do jiného stresu, tak srdce je stále moc v klidu a mohlo by zde být riziko že tlak nebude v těle dostatečný.





Když cvičíte čistě bodybuilding, netrénujete srdeční sval. Takže tělo vám roste, svaly na povrchu těla vypadají úžasně, ale svalovina uvnitř, zejména srdce jsou nedostačující. Když to ještě doplníte nějakou "pořádnou" výživou jako red bull, efedrin atp. tak srdci dáte záhul dvakrát.

Dále u kulturistiky, zejména díky různým, často nelegálním doplňkům a často extrémnímu hubnutí, velmi trpí játra a ledviny. Osobně znám případy velmi mladých kulturistů, kteří takto skončili na dialýze (v 15 letech). Ale vypadali super.

Pokud tedy preferujete kulturistiku, a máte ji jako hlavní sport, doporučuji minimálně 2x týdně k tomu chodit běhat střední tratě!! Někdy je lépe mít méně svalů a žít, než ....



Která z těchto variant vám přijde zdravější je na Vás.


Já osobně preferuji silné srdeční stěny, srdce jen lehce zvětšené a více tepů za minutu. Osobně mám v klidovém stavu mírně pod 50 tepů za min, maximálku když jsem např. dělal nadhoz hodně přes 200.




bottom of page